Prevenciniai ir edukaciniai seminarai Kaišiadorių, Rokiškio ir Panevėžio rajonų vaikams

2022 m. sausio – balandžio mėn. buvo organizuojami prevenciniai ir edukaciniai seminarai Kaišiadorių, Rokiškio ir Panevėžio rajonų vaikams temomis: „Seksualinio smurto prevencija“, „Lytiškai plintančių ligų ir nėštumo prevencija“, „Psichiką veikiančių medžiagų ir alkoholio prevencija“ bei „Depresijos, savižudybių ir savižalos prevencija“.

Mokymų metu buvo kalbama apie lytiškumą, pagarbą, sugebėjimą užmegzti ryšius, gebėjimą pasakyti taip ir ne. Aptarta, kaip atpažinti seksualinį smurtą ir užkirsti jam kelią, suprasti, kas yra tinkami/netinkami prisilietimai bei kaip kurti sveikus ir lygiaverčius santykius.

Aptartas savo kūno saugumas, kaip pasirūpinti savimi, apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo bei lytiniu būdu plintančių ligų.

Seminaruose buvo apžvelgiamos psichoaktyvių medžiagų vartojimo priežastys ir pasekmės, visa priklausomybės ligos eiga, pagalbos galimybės. Buvo ieškoma būdų, kaip stiprinti asmens pasitikėjimą, įtraukti į gyvenimo planą prasmingas veiklas, stiprinti ar ieškoti pomėgių, atsispiriant psichoaktyvių medžiagų vartojimui, netinkamoms draugijoms, pasiūlai.

Aptartos priežastys, kodėl žmonės renkasi savęs žalojimą ir kaip rasti išeitį iš susiklosčiusios sudėtingos situacijos. Mokymų metu taip pat buvo aptariami tinkami būdai nusiraminti, sukontroliuoti save, kaip nukreipti savo mintis nuo vidinio skausmo, įtampos ir nerimo. Buvo kalbama apie būtinybę sureaguoti pastebėjus nerimą keliančių ženklų ir kreiptis pagalbos.

Visų mokymų metu mokiniai buvo skatinami diskusijai, uždavinėjo jiems rūpimus svarbius klausimus.